19 Mayıs 2012 Cumartesi



Tamara de Lempicka
16 Mayıs 1898 de Moskova'da doğmuş ve asıl adı Maria Górska olan Polonyalı Art Deco ressam.

Babası Polonyalı bir hukukçu olan Boris Gurwik-Górski ve annesi de yine Polonyalı sosyetik bir aileden gelen Malvina Decler idi.

Önce İsviçre'de yatılı okulda öğrenime başlamış ardından büyükannesiyle İtalya ve Güney Fransa'da eğitimine devam ederken resimle de tanıştı.

1912 yılında annesi ve babası ayrılmış o da St. Petersburg'da bulunan bir aile büyüğünün yanına gitmiştir..

1844 -1912 yılları arasında yaşamıştır..

Halk için roman geleneğini benimsemiştir..
Halkın anlayacağı bir dilde ve onları ilgilendiren konularda eserler vermiştir..
İlk hikâye örneklerimizden biri sayılan " Letaif-i Rivayet " i  yazmıştır..
Romantizmden etkilenmiştir..
En üretken yazarımızdır.. " Yazı makinesi "  olarak da bilinir.. 36'sı roman olmak üzere  200'e  yakın eseri vardır..

1916 yılında Tadeusz Łempicki ile evlendi. Tadeusz kadınların gözdesi olan ünlü bir hukukçuydu.. 1917 yılında Rus devrimi sırasında Bolşevikler tarafından tutuklanan Tadeusz, Tamara'nın çabalarıyla hapisten kurtuluyor ve oradan ayrılıyorlar..

Kophenhag ve Londra'ya gidiyor bir süre buralarda kaldıktan sonra en son Paris'e gidiyor ve maddi güçlükler içerisinde oraya yerleşiyorlar..

Paris'te resim çalışmalarını hızlandırıyor Tamara ve Art Deco akımından çok etkileniyor.. Bu alanda eserler vermeye başlıyor..

İlk sergisini 1925 yılında Milano'da veriyor..Bu serginin olabilmesine sebep Kont Emmanuele Castelbarco'nun onun sanatını dikkate değer bulması ve de Lempicka'ya sponsor olmasıdır.. Bunun üzerine 6 ayda 28 resim yapan sanatçı Milano'daki sergiyi bu resimleri ile açmıştır..

Aynı yıl ünlü Tamara in the Green Bugatti tablosunu Alman moda dergisi Die Dame 'ye kapak olarak hazırlamıştır. ( Bu tablo benim de profil resmimdir ).. Bu resim sayesinde oldukça ünlenen de Lempicka bu tarihten itibaren bohem bir hayat yaşamaya başlar.. Biseksüel ilişkileri, kaçamakları ve skandalları ile gündemden düşmez ve 1931 yılında eşiyle ayrılır..

1934 yılında uzun süreli patronu olan Baron Raoul Kuffner von Diószeg ile evleniyor..Bu evliliğin ardından bohem hayatını bırakıp tekrardan sosyetik bir hayat sürmeye devam etti..Resim çalışmalarına da devam etti..

1961 yılında eşi vefat ediyor..

1980 yılının 18 Mart günü Meksika, Cuernavaca'da uykusunda ölmüştür..


Tamara de Lempicka sosyeteden kişilerin portrelerini çizerek kısa sürede başarı sağlayan, stili Fernand Leger'den biraz esinlenmiş olsa da her tarafından şıklık ve incelik fışkırdığı için o dönem çok revaçta olan Art Deco stille uyum sağlamıştır..

1950'lerde popülerliğini kaybetmişse de son yıllarda tekrardan kendisine yeni bir hayran kitlesi oluşturmuştur..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder